8. Sınıf Türkçe Paragrafta Anlam (Test 3)

Süre:

Genel anlamda konuşmak, bir canlının çıkardığı sesin karşı canlı tarafından beklenen tepkiyi gös terecek biçimde algılanması demektir. Problem, seslenenin ya da konuşanın beklediği tepkinin gösterilmesi olunca, kullanılan ortamın ille de ses olması gerekmeyebilir. Örneğin, gemiciler bayrak kullanarak başka bir gemiyle görüşürler.

Yukarıdaki parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi kullanılmamıştır?


A
Açıklama
B
Örneklendirme
C
Tanımlama
D
Tanık gösterme

Ansızın kaybolan çiçekleri ve sessizliği dinleyin. Münir Nurettin’i, taş plakları, şehirlerarası yollar da ürün toplayan köylüleri, dağlardaki avcıları, bir karış boylu çocukları, su altını dinleyin. Çok şey öğreneceksiniz.

Yukarıdaki parçada düşünceyi geliştirme yol larından hangisine yer verilmiştir?


A
Karşılaştırma
B
Benzetme
C
Tanık gösterme
D
Örneklendirme

(1) Bayrağımız bir bez parçası değildir. (2) O, bi zim bağımsızlığımızın, özgürlüğümüzün simgesi dir. (3) O, uygarlık yolunda yürüyenlerin inanç ve güven kaynağıdır. (4) O, devletimizin ve cumhuri yetimizin batmayan güneşidir.

Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerden hangisi tanım cümlesi değildir?


A
1
B
2
C
3
D
4

İşinden evine dönerken Karabaş’ın ani hücumuna uğrayan Ali, kendi boyundaki kurt köpeği ile bo ğuşmaya başlamıştır. Gürültülü bir şekilde devam eden boğuşma mahalleyi bir anda ayağa kaldır mıştır. Bu arada Karabaş’ı zararsız hale getiren Ali, bir şey yapamamanın hırsı ile köpeği boynun dan ısırmıştır.

Yukarıdaki parçanın anlatım tekniği aşağıdakilerden hangisidir?


A
Tartışma
B
Açıklama
C
Öyküleme
D
Betimleme

Deneme “ben”in ülkesidir. Ben demekten çekinen, her kese bir şeyler kattığını kabul etmeyen kişi, denemeciliğe özenmesin. Denemeci büyüklenmeyecektir. Ama bir insan olduğu için kendinin de bir değeri olduğuna inana cak, en geçici, en kalıcı düşüncelerini bildirmekten korkmayacak, okurlarına açılabilecektir.

Nurullah Ataç’ın yukarıdaki parçada kullandığı anlatım tekniği aşağıdakilerden hangisidir?


A
Tartışma
B
Açıklama
C
Öyküleme
D
Betimleme

Halk şiirinde, halk sanatında samimilik olduğunu söyleyenler, samimiliğin ne olduğunu bilmiyorlar. Samimilik bir kimsenin kendi benliğini, gerçek duygu ve düşüncelerini anlatması demektir. Bu da çok zor bir iştir. Bunun içindir ki halk şairleri hep birbirlerinin söylediklerini söylerler. Bunu samimi lik sananlar, yalnız yavanlık arayanlardır.

Yukarıdaki parçanın anlatım tekniği aşağıdakilerden hangisidir?


A
Tartışma
B
Açıklama
C
Öyküleme
D
Betimleme

Beş şehir hesaplaşma ihtiyacının doğurduğu bir ko nuşmadır. Bu çetin konuş mayı, aslı olan meselele re, daha açıkçası biz neydik, neyiz ve nereye gidiyoruz? Suallerine in dirmek ve öyle cevaplan dırmak daha faydalı olur du. Fakat ben bu meselelere hayatımın arasında rastladım. Onlar bana Anadolu’yu dolduran Sel çuk eserlerini dolaşırken, Süleymaniye’nin kubbe si altında küçüldüğümü hissederken, Bursa man zaralarında yalnızlığımı avuturken, divanlarımızı dolduran kervan seslerine karışmış su seslerinin gurbetini Itri’nin, Dede Efendi’nin musikisini dinler ken geldiler.

Bu parçada anlatım biçimlerinden hangisi ağır basmaktadır?


A
Açıklama
B
Betimleme
C
Öyküleme
D
Tartışma

“Deneme” kelimesini, yeni bir edebiyat türüne yeni bir ad olarak koyan Montaigne olmuştur. Bu ad koymaya tarih olarak 1571 yılının Mart ayını gösterenler bile vardır. Burada “Deneme” yeni bir edebiyat türünü deneme anlamına gelmektedir. Ama bu yeni edebiyat türünü öbür edebiyat tür lerinden ayıran sınırlar nelerdir? Kim bilir, cevap; belki de o arkadaş kitabın içindedir.”

Paragrafta aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi bulunmaktadır?


A
Betimleme
B
Tartışma
C
Açıklama
D
Öyküleme

Dağlı, karısı, çocukları, gelini sofraya yeni otur­duğu sırada, avlu kapısının çalındığı duyuldu. On yaşındaki küçük kızı, bir koşu sofradan fırladı. Kapıya bakıp döndü. Dağlıyı arıyorlardı. Dağlı ağ zında lokması, dizinin üstündeki peşkirle dudak larım silerek, bağdaş kurduğu sofranın başından kalktı. Her zamanki telaşsız, ağır tavırlarıyla avlu kapısına vardı. Kapının açılan kanadını elinden bırakmadan, öteki elini kapalı kanadına dayadı. Karşısında kısa boylu, çizmeli, geniş omuzları, göğsüyle alaca karanlıkta dörtgeni andıran biri vardı. Dağlı, hâlâ ağzında ağır ağır çiğnediği lok ması, hiçbir şey sormadan adamın konuşmasını bekledi.

Paragrafta aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi ağır basmaktadır?


A
Öyküleme
B
Betimleme
C
Açıklama
D
Tartışma

Köşenin başında durup bakarsınız: Her pen­cere de kırmızı toprak saksılar ve kararmış gaz sandık ları görürsünüz. Sandıklarda al, beyaz, koyu kırmı zı sardunya, küpe çiçeği, karanfil. Gaz sandıkları da öbek öbek yeşil fesleğenle dolu... Ta köşede bir mor salkım çardağı altında çevrenin en işlek çeş mesi var. Bütün bunların arkasından tiyatro deko runu andıran beyaz, uzun, ince minare...

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?


A
Betimleme
B
Tanımlama
C
Tartışma
D
Öyküleme