Çocuklar Sınava Nasıl Hazırlanmalıdır?

Çocuklar Sınava Nasıl Hazırlanmalıdır?

Çocukların sınava hazırlanma süreci içinde anne ve babalarına çok önemli görevler düşmektedir. Çocukların sınava girmeleri sürecinde anne ve babalara verilen tavsiyeler şunlardır:

·       Çocuğunuzu hiçbir zaman diğer çocuklarla kıyaslamayın. Eleştiri yaparken yıkıcı değil yapıcı olmaya gayret gösterin. Çocuğunuzu iyi tanıyarak neyi başarıp nelerden hoşlanmadığından emin olun. Hiçbir şeyde aşırıya kaçmadan hareket edin.

·       Sınav öncesi aşırı övgü ve düzen değişimine izin vermeyin. Her zamanki gibi yaşamınıza devam edin. Çocuğunuzu severek onu koşulsuz kabul edin. Onu sevdiğinizi ve beğendiğinizi her aşamada hissettirin. Sınav ve sınava hazırlık öğrencinin zorunluluğu altındadır.

·       Plan yapma, odaklanma, dikkat gibi alanlarda desteğe ihtiyacı olan öğrenciler için uzman bir rehberden yardım alabilirsiniz.

·       Çocuğunuza yol göstererek ona destek olmalısınız. Ev ve aile ortamında konuşulan tek konu sınav, sonucu ve hedefler olmamalıdır. Elbette sınav ve sınava dair konuların geçmesi olağandır ancak sınav konusunda hassas olmaya ve bu konuda çocuğunuzu sıkmamaya gayret göstermelisiniz.

·       Fikirlerinizi paylaşırken çocuklarınıza kabul ettirme fikrinden vazgeçmeniz gerekir. Fikirlerinizi paylaşabilirsiniz fakat kaygı duyduğunuz konuları ona hissettirmemelisiniz.

·       Çocuklar sadece duydukları ile değil gördükleriyle de öğrendikleri içinçocukların sınava hazırlanma sürecinde özellikle yapıcı düşüncelerinizi onunla paylaşarak onu kontrol altında tutmamaya gayret gösterin.

Çocuğunuzun Başarı ve Sınav Kaygısı Yaşadığını Nasıl Anlarsınız?

Çocuğunuzun başarı ve sınav kaygısı yaşadığı belirtiler şunlardır:

·       Felaket yorumları içeren düşünceler, dikkat toplama konuları, hatırlamada güçlük çekme, unutkanlık gibi zihinsel belirtiler; gerginlik, karamsarlık, panik, sinirlilik, kontrolü yitirme gibi duygusal belirtiler

·       Güvensizlik, çaresizlik, heyecan, bir gün ders çalışmayı bırakma, sınavı yarıda bırakma psikolojisi, ders çalışmayı erteleme ve sınava girmeme gibi davranışsal belirtiler

·       Sınav veya performans sergileyebileceğiniz herhangi bir etkinliğin yaklaşması durumunda mide bulantısı, karın ağrısı, kusma gibi hekim kontrolünde gözlenen fizyolojik bedensel rahatsızlıklar.

Günümüzde akademik kaygıların yanı sıra başarı kaygısı pek çok öğrenci üzerinde görülen ortak problemlerdendir.  Anaokulundan itibaren çocuk, ebeveyn yarış içerisine sokuldukları için çocuklarınız performansını göstermekte zorlanabilirler. Eğitim süreci boyunca lise, üniversite hayatı süresince öğrencilerin bilgi ve akademik başarısını kazanmasından ziyade psikolojik olarak ta sınava hazır hale getirilmeleri gerekir. Çocukların sınava hazırlanma süreci sırasında psikolojik olarak güçlü olan, kaygı seviyesini ideal seviyede tutan öğrenciler yüksek performans göstererek sınavda ve hayatı boyunca başarı serüvenini sürdürürler.