Etkili Ders Çalışma Yöntemleri Nelerdir?

Etkili Ders Çalışma Yöntemleri Nelerdir?

Birçok öğrenci nasıl ders çalışacağını bilmiyor. Bu nedenle ya ders çalışmaktan soğuyor ya da işi son güne bırakıp ezberleme veya kopya yöntemiyle günü kurtarmaya çalışıyor. Aslında bu öğrencinin hem motivasyonunu düşürüyor hem de “yetişemiyorum, yapamıyorum, anlamıyorum, beceremiyorum” gibi olumsuz duyguların esiri olmasına neden oluyor. Elbette herkesin yetenekleri farklı olduğu için çalışma yöntemleri kişiden kişiye değişebiliyor ama biz sizin için etkili ders çalışma yöntemleri için olmazsa olmazı bazı püf noktaları derledik. Hadi gelin daha etkili ders çalışma yöntemlerini birlikte inceleyelim…   

1-Ders Çalışmaya Hazırlık

1.1.   “Zamanını yönet”, Etkili ders çalışmaya başlamadan önce haftalık bir program yapmalısınız ama bu programı hazırlarken imkansız değil gerçekçi bir şekilde hazırlamalısınız. Giyinmek, yemek yemek, ulaşım, laboratuvar saatleriniz ve derslerinize kadar her şeyi dahil etmelisiniz. Ve ders çalışma saatlerini dersin zorluğuna göre temellendirebilirsiniz. Örneğin; haftada 3 saat çok zor matematik dersiniz varsa haftada 3 gün, 3 saat toplamda haftada 9 saat çalışacak şekilde ayarlaya bilirsiniz. Olabildiğince hazırladığınız bu programa uymaya çalışın ama sınav ve proje haftasında da bu programın dışına çıkmaktan da korkmayın.

 

1.2.   Ders çalışmada kendi hızınızı ayarlayın.  Hızlı çalışabileceğiniz dersleri ve kavramları; yavaş çalışabileceğiniz zor konuları tespit ederek en iyi ders çalışma hızınızı bulun. Kendinizi rahat hissettiğiniz hızda ve ihtiyacınız olan zamanı ayarlayarak çalışın.  Bilgiyi akılda tutmayı kolaylaştırmak için genelde 20 dakikalık aralarla çalışma yapılması önerilse de bu durum kişiden kişiye değişir bu araları kendinize göre ayarlayın. Ve yavaş ders çalışan birisiyseniz bu durumda ders çalışmaya daha çok zaman ayırmanız gerekecek. 

 

1.3.   Verimli ve yeteri kadar uyumaya çalışın. Tüm gece sabahlayarak ders çalışmak iyi bir fikir gibi gelebilir. Ancak yapılan çalışmalara göre; kaliteli bir uyku uymak dikkati ve hafızayı geliştirerek performansınızı artırıp öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Bu nedenle haftalık programınızda kendinize yetecek kadar dengeli bir uyuma zamanı muhakkak ayırın.

 

1.4.   Tek bir şeye odaklanın. Çalıştığınız konuyla ilgili olmayan her şeyi aklınızdan çıkarmanız gerekiyor. Bunu yapmak içinse yapmanız gereken çok basit.  Biraz ara verip, zihninizi meşgul eden, kafanızda dönen soruları ve çalışmaya başlamadan önce nasıl hissettiğinizi bir deftere, bir kâğıda ve ya dijital bir not defterine yazın. Bu hem zihninizi temizleyecek hem de o anki işinizde odaklanmanızı sağlayacak.

 

1.5.   Dikkatini dağıtacak her şeyden kurtul. Günümüzde en dikkat dağıtan etkenler, internete rahatça bağlandığımız cep telefonu ve bilgisayardır. Ders çalışırken telefonunuzun interneti kapatın ve sesini muhakkak kısın. Mümkünse görmeyeceğiniz bir yere koyun. 

 

2-Ders Çalışma Alanını Ayarlamak

 

2.1.İyi bir ders çalışma alanı bulun ve çalışma alanının kontrolünü elinizde bulundurun. Çalışacağınız alanda rahat hissetmelisiniz ama sizi uyutacak kadar rahatlıkta da olmamalı. Kütüphanede sandalyede oturmaktan nefret ediyorsanız; koltuk, minder koltuk gibi hoşlandığınız bir yer bulun. Ders çalışırken rahat kıyafetler giyin. Çalıştığınız yer dikkatinizi dağıtmaktan uzak ve sessiz olmalıdır. Evde çalışıyorsanız evdekileri sizi rahatsız etmemeleri konusunda uyarmalısınız ve televizyon karşısında çalışmayın. Çünkü beynin konuşma merkezini harekete geçirir ve odaklanmanı engeller.

 

2.2.Ders çalışırken dinlediğiniz müziğe dikkat edin.  Müziksiz ders çalışamayanlardansanız; klasik müzik, söz içermeyen enstrümantal müzikler, film müzikleri veya orman, gök gürültüsü, yağmur ve şelale sesleri gibi doğal sesler tercih etmenizde fayda var. Hem odaklanmanızı kolaylaştırır hem de motivasyon sağlar. Müzik dinlerken ses seviyesinin orta veya kısık da olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü gürültülü müzikler dikkat dağıtır fakat sessiz müzikler çalışırken sizlere odaklanma da yardım eder.

 

2.3.Ders çalışırken atıştırmalıklarınızı dikkatli seçiniz. Ders çalışmaya başlamadan önce atıştırmalıklarınızı hazır edin ki acıkıp yiyecek arayarak odağınızı dağıtmayın. Çalışırken yağlı ve şekerli gıdalar yerine meyve-sebze gibi enerji veren veya çerez gibi sizi tok tutacak şeyleri tüketmelisiniz. Tatlı ihtiyacınızda, siyah çikolata; kafein ihtiyacınızda ise çay içebilirsiniz. Kahve içecekseniz eğer mümkünse şekersiz için. Ve her şeyden en önemlisi de yanınızda su muhakkak olsun. Yüksek miktarda şeker ve karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız özelikle enerji içecekleri ve gazoz gibi ürünlerde yüksek miktarda şeker vardır buda sizi çarpar ve enerjinizi bir anda düşürür.

3- Verim artıran yöntemleri kullanmak

3.1- Önemli detayları vurgulayın ama bunu yaparken aşırıya kaçıp her şeyin altını çizmeyin. Sadece en önemli kelimeleri ve ifadeleri vurgulayınız ve önemli noktaları özetlemek için kenarlardaki boşluklara kendi kelimelerinizle notlar almayı ihmal etmeyin. Öğrendiğiniz konu hafızanızda tazeyken hızlıca gözden geçirirken sadece bu kısımları okuyarak ana noktaları özümseyebilirsiniz.

3.2- Konuyu özetleyin veya taslak hazırlayın. Ders çalışmanın en etkili yollarından biri de konuyu kendi kelimelerinizle defterinize ve ders kitabına yazmaktır. Böylece konuyu kendi terimlerinizle düşünebilirsiniz.

3.5- Çağrışım yöntemini kullanın. Yeni öğrendiğin bir bilgiyi hafızanda mevcut olan bir bilgiyle bağdaştır. Bunun yapmak içinde ders çalışırken öğrendiğiniz ve kolayca hatırladığınız şeyleri düşünün; resimler, koreografi, şarkı sözleri gibi. Bu etkili çalışma ve özellikle ezbere dönük bilgileri hatırlamak konusunda büyük bir yardımcı olacaktır.

3.6-  Konuyu küçük parçalara ayırın. Bir konuyu tek seferde anlamaya çalışmak yerine bilgiyi küçük parçalara ayırarak öğrenin. Örneğin; anahtar kavram veya kelime veya sizin için anlam ifade eden bir metotla gruplandırarak yavaş yavaş öğrenebilirsiniz. Burada amaç konuyu tek seferde öğrenebileceğin kadar parçalamak, böylece konunun tamamından ziyade küçük parçayı öğrenmeye odaklanabilirsiniz.

3.7- Önce zor konulara çalışın. Der çalışmada önceliği; en zor konulara veya kavramlara vererek başlarsanız, o konulara yeterince çalışmaya hem vaktiniz olur hem de daha enerjik ve uyanık olursunuz.

3.8- Bir çalışma grubu oluşturun. Gerçekten ders çalışmak istediğinden emin olduğunuz 3-4 sınıf arkadaşınızla haftalık ders çalışma grupları oluşturun ve her hafta farklı bir konuyu tekrar edin. Bu sayede dönem boyunca düzenli ders çalışmış olursunuz. Bir araya geldiğiniz çalışma arkadaşlarınızdan bilgi kartlarını getirmesini söyleyin ve kartları aranızda dağıtıp birbirinizi sınayın. Bu sırada bir konuda eksiği olan arkadaşınız varsa, sırayla konuyu birbirinize anlatın ve böylece ders çalışmanızı bir genel kültür oyununa çevirin.